A húsrajongók pár évvel ezelőtt kapták a rossz hírt, most a sajtok szerelmesei vannak soron. A Társaság a Felelős Orvoslásért (PCRM) nevű orvoscsoport pert indított az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) ellen, mivel az orvosi bizonyítékok ellenére nem rendelték el a sajtok egészségre kockázatos termékké nyilvánítását. 

Előzmények

Mintegy egy évvel ezelőtt, 2019. október 3-án a PCRM petíciót adott át az FDA-nek, melyben azt indítványozzák, hogy a sajtokra kötelező legyen figyelmeztető címkét ragasztani a következő információkkal: „A tejtermékek nemi hormonokat tartalmaznak, amelyek növelhetik a mellrák kialakulási és halálozási kockázatát.”

A kérelemhez érveiket alátámasztó adatokat is benyújtottak.

A PCRM szerint az elmúlt években több tanulmány is egyértelmű összefüggést mutatott ki az emlőrák és rendszeres sajtfogyasztás között.

  • Az inzulinszerű növekedési faktor (IGF-1), valamint a tejtermékekben levő egyéb növekedési hormonok az emlőrák fő kockázati tényezői közé tartoznak.
  • Az érlelt és krémsajtok fogyasztása a nők emlőrák kozkázatát több mint 50% -kal növeli.
  • Napi 2-3 csésze tej fogyasztása 80% -kal növeli a kockázatot.
  • Azon emlőrákban szenvedő nők között, akik rendszeresen fogyasztottak magas zsírtartalmú tejterméket, 49% -kal magasabb volt az emlőrák halálozási aránya.
  • Tehéntej helyett szójatejet fogyasztóknál 30% -kal csökkent az emlőrák kockázata.

Az orvoscsoport 2020. szeptember 22-én kelt beadványa kimondja: „Annak biztosítása érdekében, hogy az emberek megértsék a sajttermékek fogyasztásának lehetséges jelentős kockázatait és ebből eredő hosszú távú hatásokat, az FDA-nak biztosítania kell, hogy a figyelmeztető értesítés jól láthatóan szerepeljen a tejcsomagolásokon és az összes sajttermék címkézésén.”

Sajtok címkézése
Címkefelirat jelentése: FIGYELEM! A sajtkészítmények nemi hormonokat tartalmaznak, amelyek növelhetik a mellrák halálozási kockázatát.

Lobbiérdekek árnyékában

Az orvosok arra a következtetésre jutottak, hogy a hatóság, engedve bizonyos lobbicsoportok érdekeinek, figyelmen kívül hagyja a tényeket.

Az aktuális adatok szerint az emlőrák a harmadik leggyakoribb rákos megbetegedés az Egyesült Államokban. Bizonyított, hogy az egészséges táplálkozási szokások csökkentik a rák (és egyéb betegségek) rizikóját, így a posztmenopauzális emlőrákét is.

Az orvosok nehezményezik, hogy az FDA által kiadott egészséges étrend ajánlásban „napi három csésze tejtermék elfogyasztása ajánlott”. Ez pedig a jelenlegi orvosi adatok szerint növeli az emlőrák kockázatát.

A feljelentésben külön kitérnek az étrendi útmutatóval kapcsolatos összeférhetetlenségre. Felmerült,  hogy az étrendi irányelvek kidolgozását végző bizottságba delegált szakértők valójában a tejipar , a tojás- és a húsipar emberei voltak.

Halálos lehet a hivatalos étrendi ajánlás követése

„Az aktuális egészséges étkezési ajánlás – amely napi 3 csésze tejtermék fogyasztását javasolja, beleértve a sajtokat is – veszélyezteti az amerikai nők emlőrák kockázatát” – mondja Susan Levin, MS, RD. „Az embereknek joguk van tudni, hogy ezt a potenciálisan halálos minisztériumi ajánlást befolyásolták-e a bizottság olyan tagjai, akik kapcsolatban állnak vagy profitáltak a tejiparból.”

A hírességek -így pl Alicia Silverstone- által is támogatott „Győzd le az emlőrákot” kampány arra ösztönzi a nőket, hogy fogadjanak el életmódbeli változásokat a betegség megelőzése és leküzdése érdekében.

„Amit eszel, az táplálhatja a rákot vagy ellenkezőleg, elősegítheti a felkutatását és elpusztítását” – mondja Kristi Funk, MD, mellrák sebész és a kampány vezető nagykövete. „Teljes értékű, színes növényi ételek fogyasztása segít megvédeni magad a rákos elváltozástól.”

Magyarázat

De hogyan kerülhetnek nemi és növekedési hormonok a tejbe?

Minden emlős, köztük az ember, a bálnák, a kutyák és a szarvasmarhák tejjel táplálják újszülöttjüket. Ezért alapvető célja, hogy tápláló legyen, serkentse a növekedését, olyan anyagokkal lássa el, amit a születése után maga még nem tud előállítani. Így például növekedési hormonnal. Tehát ez eddig normális és természetes folyamat.

A tehén nem ad tejet folyamatosan! A tejelválasztás a vemhesség utolsó napjaiban -közvetlenül az ellés előtt- fellépő hormonális változások hatására indul be. Azaz a tejet elválasztó tehén nemihormon szintje magas. A tejelválasztás addig marad fenn, amíg a borjú szopik. Ez az fő inger, melyere az anyaállat hormonjai magas szinten maradnak és bőséges tejet választ el a táplálására. Természetes úton a tej képződése 300-310 nap után elapad. Az ipari tej előállítás során a borjakat elválasztják (nem engedik szopni) és a tejelválasztást rendszeres fejéssel, no meg hormonok adagolásával tartják fenn.

Szintén hormonokkal érik el, hogy a tehén ezután ismét képes legyen új vemhesség befogadására, hogy minél hamarabb érkezzen a következő utód, így a tejelésből a lehető legkisebb időtartam essen ki.

A tehéntej így tehát természetes növekedési hormonokat és mesterséges nemi hormonokat is tartalmaz. A tejzsírokban különösen magas lehet a koncentrációjuk. A tejtermékek többsége, így a vaj, tejföl, tejszín, sajtok mind tejzsírból készülnek.

A hormonok tehát a tejtermékek rendszeres fogyasztása révén kerülhetnek a testedbe. Ahol aztán alaposan „összekeverik” a hormonháztartásod és kedvezőtlen folyamatok kialakulásához vezethetnek.

Nézd meg ezt a filmet az ipari tej előállításról. Kapcsold be a magyar feliratozást! 

Mit ajánlott tenni?

A sajtok finomak, ízletesek. Akár „függőséget” okozhatnak, azaz minden nap megkívánhatod a fogyasztásukat.

Nem gondolom, hogy egycsapásra ki kellene irtani az étrendedből ezeket a termékeket, de ahogy mindent, úgy a sajtokat is mértékkel fogyaszd! Ne vidd túlzásba, ne edd naponta és semmiképpen se nagy mennyiséget egyszerre.

A táplálkozáskutatók egyre inkább ezt javasolják: csökkentsd mind a hús, mind a tejtermék részarányát és változatos, döntően növényi alapú étrendet kövess. Én is ezt ajánlom.

[Forrás]

Kérdezz orvosszakértőnktől!

Hozzászólásod késleltetve, a válasszal együtt jelenik majd meg az oldalon. Adataid védelme érdekében itt NE ADJ MEG személyes információkat –teljes nevet, címet, telefonszámot vagy egyéb érzékeny adatot!